اگر قصد دارید که یک جایگاه سوخت احداث کنید، باید قوانینی را در ساخت و نقشه کشی خود اعمال کنید تا بتوانید بر اساس استانداردهای جهانی، یک جایگاه سوخت امن و به صرفه را طراحی کنید. در این مقاله به نکات ایمنی در احداث جایگاه سوخت می پردازیم.
طراحی سایت برای پمپ بنزین ها و قوانین ایمنی
- رعایت الزامات استانداردهایNFPA 30 و NFPA 30A در فاصلهگذاری و سایر موارد مرتبط ضروری است.
- در طراحی ایستگاه باید قانونی بودن معابر و بهسازی خیابان ها در نظر گرفته شود.
- کف تمام شده محوطه ایستگاه شامل محوطه مخزن، سکوی عرضه محصول، محل ساخت کیوسک و محل استقرار خودروها و تانکرها باید با ایجاد حاشیه و سنگفرش در سطح بالاتری نسبت به معابر اطراف قرار گیرد.
- نصب تابلو برق و تجهیزات مورد نیاز در طراحی سایت الزامی است.
- استفاده از کیوسک برای نصب تجهیزات کنترلی و مدیریتی و همچنین استقرار کارکنان الزامی است. سایه هایی با ابعاد مناسب در محل بستر عرضه محصول نیز توصیه می شود.
- محفظه باید دارای شیب مناسب (حداقل یک درصد) برای هدایت آب روان به بیرون باشد. ضمناً محوطه پارکینگ وسایل نقلیه در مجاورت سکوی سوخت رسانی (و محل قرارگیری تانکر در هنگام تخلیه) باید با حاشیه و سنگفرش مناسب از محیط اطراف جدا شده و دارای شیب طولی نباشد.
- طبق بند 6 شعاع چرخش ورود و خروج از محوطه ایستگاه باید بر اساس طول و ظرفیت تانکر تغذیه کننده ایستگاه طراحی شود. در هر صورت امکان مانور تانکر تا محل تخلیه باید به راحتی امکان پذیر باشد.
- لازم است تانکر سایت در داخل استخر عایق بندی شده و بتن آرمه دفن شود. همچنین در مناطقی که سطح آب زیرزمینی بالاست ضمن افزایش حجم بتن در داخل استخر مذکور، مخازن با میلگردهای داخل بتن مهار شوند. (در صورت استفاده از مخازن دو جداره، نیازی به استخر بتنی نیست.)
- سطح محوطه مخزن باید با طراحی سازه مناسب در برابر تردد وسایل نقلیه با بار متمرکز (بار چرخ) حداقل 10 تن مقاوم باشد.
- کلیه لولهها و کابلهای مکنده که در مسیر تردد قرار دارند باید در کانالهای بتنی قرار گرفته و روی کانالهای مذکور با دالهای بتنی پوشانده شوند. تمام مجاری لوله های محصول، کابل های برق و ابزار باید با ماسه پر شود.
- لازم است کف راهرو با بتن مسلح به ضخامت حداقل 20 سانتی متر و با یک لایه سخت کننده رنگی پوشانده شود.
- رعایت تمامی اصول هندسی شبکه های حمل و نقل در طراحی راه ها و دسترسی ها از جمله شرایط اقلیمی و نوع خاک ضروری است.
- در اطراف محل سواری جایگاه و محوطه مخازن دفن شده و سکوهای تامین سوخت باید حاشیه (سنگ یا بتنی) یا حفاظ نصب شود.
- کیوسک اتاق یا سازه کوچکی است که برای نصب تجهیزات مورد نیاز برای عملکرد ایستگاه مانند تابلو برق و سیستم کنترل و همچنین اپراتورهای ایستگاه استفاده می شود. در طراحی کیوسک موارد زیر باید در نظر گرفته شود:
- کیوسک باید خارج از منطقه خطر ایستگاه و حداقل 4 متر با تجهیزات فاصله داشته باشد.
- باید در سطحی بالاتر از سکوی سوخت گیری قرار گیرد تا امکان ورود و تجمع بخارات قابل اشتعال در داخل آن وجود نداشته باشد.
- کیوسک باید دارای سیستم تهویه برای فضای باز باشد.
- کیوسک باید در ارتفاع حداقل 15 سانتی متری از سطح سکوی سوخت گیری قرار گیرد.
- کیوسک باید دارای سیستم گرمایش و سرمایش مناسب باشد.
- کابل کشی و لوله های ورودی و خروجی به کیوسک باید به صورت استاندارد و بدون منافذ انجام شود.
- در طراحی جایگاه باید مکانی برای توقف و سوخت گیری خودروها در نظر گرفته شود. این قسمت باید حداقل شرایط زیر را داشته باشد:
- سطح آن باید کمتر از محل توزیع کننده سوخت باشد.
- شیب ناحیه خودرو باید عرضی باشد تا اگر ترمز دستی خودرو کار نکرد، حرکت نکند.
- نصب هیچ گونه منافذ یا شیری در محل توزیع سوخت یا منبع انتشار بخار بنزین مجاز نیست.
- باید تمهیدات مناسب برای جلوگیری از برخورد خودروها با سیستم توزیع سوخت اتخاذ شود.
- محل و آرایش دستگاه توزیع سوخت نسبت به سایر تجهیزات و خیابان های مجاور باید با توجه به محدوده خطر دستگاه توزیع سوخت در حال کار و با در نظر گرفتن حداکثر طول شیلنگ سوخت گیری تعیین شود.
- حداقل فاصله دستگاه توزیع سوخت از ساختمان های کرکره دار یا پنجره ای 5.5 متر و در صورت عدم وجود دریچه یا درب و پنجره حداقل 4 متر می باشد.
- منطقه تخلیه باید دارای شرایط زیر باشد:
محل تخلیه باید از نوع «نقطه پر کردن افست با اتاقک دسترسی» بوده و طراحی و مساحت آن مطابق شکل زیر رعایت شود.
منطقه ایمنی کامیون تانک در هنگام تخلیه باید مطابق شکل های زیر باشد و برای محافظت موثر از منطقه مشخص شده لازم است ایستگاه در هنگام تخلیه غیرفعال شود.
محل تخلیه باید مجهز به کلاهک فلزی با استحکام کافی و با قفل طراحی شده باشد و این درپوش فقط با ابزار مخصوص قابل برداشتن است. این کلاه باید با سطح مجاور همسطح باشد و مانع عبور نشود.
محل تخلیه باید مجهز به سیستم تخلیه الکترواستاتیک باشد و در حین طراحی باید چنگک مناسب برای تخلیه در نظر گرفته شود.
اتصالات در منطقه تخلیه باید سریع باز شوند.
- در محل احداث ایستگاه های کوچک، طراحی و احداث کانال بتنی مقاوم در برابر حریق برای حفاظت از زیرساخت های شهری که در داخل سایت قرار دارد (شامل کابل های مخابراتی و برق، لوله های گاز و آب و …) ضروری است.
- کلیه مصالح به کار رفته در ساختمان ها، سایبان ها و محل باید غیر قابل اشتعال بوده و مورد تایید مراجع ذیصلاح باشد.
- اطراف مخازن زیرزمینی که در حوضچه بتنی ایزوله قرار دارند، باید هنگام سمپاشی و کوبیدن با ماسه بادی در لایه های 50 سانتی متری پر شود. ضمناً برای جلوگیری از نفوذ آب های سطحی به داخل حوضچه دفینه مخزن باید از عایق رطوبتی مناسب با بسترهای لازم روی آن استفاده شود.
- تمام مجاری لوله های محصول، کابل های برق و ابزار دقیق باید با ماسه نرم پر شوند.
ممنون از شما که به الزامات ایمنی مربوط به جایگاه های سوخت توجه میکنید شرکت پترو صنعت دژکاوه بهترین در عرضه تجهیزات جایگاه های سوخت از شما که این مطلب را مطالعه میکنید تشکر میکند
برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.