محاسبه وزن لوله فولادی و استیل یکی از محاسبات مهم در صنایع مختلف، به ویژه صنایع ساخت و ساز و نفت و گاز است. دانستن وزن دقیق لولهها برای طراحی سازهها، محاسبه بارگذاری و همچنین تخمین هزینههای پروژه ضروری است.
هر نوع لوله دارای ضخامت، قطر، طول و وزن معینی است که واضح است، وزن به سایر عوامل مذکور بستگی دارد. وقتی طول، ضخامت و قطر خارجی لوله را داشته باشیم به راحتی میتوانیم وزن لوله را محاسبه کنیم.
لوله فولادی چیست و چه کاربردهایی دارد؟
لولههای فولادی، رگهای حیاتی تمدن مدرن هستند و بدون شک نقشی اساسی در انتقال سیالات حیاتی مانند آب، گاز و موارد دیگر ایفا می کنند. این استوانهها که توخالی و از فولاد کربندار ساخته شدهاند در اندازه و ضخامتهای متفاوت کاربردهای فراوانی در صنایع مختلف از جمله ساخت و ساز، صنعت نفت و گاز و تاسیسات دیگر دارند.
لوله فولادی بوسیله فولاد کربن دار با انواع روش های تولید مثل روش جوشکاری، بدون درز و قالب گیری تولید می شود. انواع لوله های فولادی برای مصارف ویژه مثل لوله کشی آب و فاضلاب و یا مصارف عمومی مانند دکور نما کاربردی اند و به چند بخش تقسیم می شوند که عبارتند از:
این قسم از لولهها در صنعت پایپینگ برای سیستم های انتقال سیالاتی مانند نفت و گاز کاربرد دارند و اندازه آنها مطابق با جدول استاندارد لوله های استیل مشخص میشود.
این بخش از لوله ها برای انتقال سیال های خوراکی مثل شیر، مواد سازنده داروها و … کاربرد دارند و غالبا در اندازههای 25، 38، 52، 76 و 102 میلی متر ساخته میشوند.
این نوع لوله ها، برای نرده ها و راه پله های ساختمان ها استفاده میشوند و غالبا در اندازه های 16، 25، 38 ،52 و 76 میلی متر ساخته میشوند. متذکر میشویم که بقیه اتصالهای استیل نیز بیشتر مواقع در همین سایزها و بر اساس ضخامت لوله ها ساخته میشوند.
لوله استیل چیست؟
از ابزارهای پرمصرف در صنایع مختلف مانند نفت و گاز، پتروشیمی، ساخت خودرو و مکانیک لولههای استنلساستیل هستند. این لولهها به علت دوام زیادشان در برابر خوردگی، گرمای بالا، فشار، اسیدها، باکتریها و ضربهها، به عنوان یک جایگزین مناسب برای لولههای فولادی محسوب میشوند. این لولهها غالبا در مواردی خاص مثل انتقال مایعات و گازها، ساخت تجهیزات پزشکی و غذایی کاربرد دارند. این لولهها با استفاده از چرخه داخل پولیش نیز ساخته میشوند تا سطح صاف و براق داشته باشند و به سهولت بتوان آنها را تمیزکرد. لولههای استنلس استیل به دو صورت درزدار و البته بدون درز(مانیسمان) تولید میشوند.
چرا محاسبه وزن لوله استیل مهم است؟
وزن لوله استیل یکی از عوامل با اهمیت در مشخص کردن قیمت آن است. وزن لوله استیل به میزان فلز بکار گرفته شده در ساخت آن بستگی دارد. هر مقدار که وزن لوله زیادتر باشد، به میزان زیادتری فلز برای ساخت آن نیاز است که این مبحث باعث بالا رفتن قیمت لوله استیل میگردد. محاسبه وزن لوله هایی که از استیل و فولاد ساخته شدند، به علت قیمت بالای فولاد و عنایت به این مورد آشکار که هر چه وزن لوله ها زیادتر شود، قیمت لوله نیز زیادتر میشود، به لحاظ مدیریت هزینهها مهم است.
همچنین بسیاری از اشکالاتی که در عملیاتها ایجاد میشود بخاطر محاسبه غلط وزن یا ثبت نشدن وزن آنها در فاکتور میباشد. به این علت که زمان خرید لولهها، محاسبه وزن لوله ها تعیین کننده قیمت نهایی است لذا این موضوع از دغدغه های اصلی فروشندگاه و خریداران است. بعبارتی، دانستن قیمت یک محصول و نحوه محاسبه آن برای انجام هر عملیاتی، محاسن فراوان دیگری نیز دارد که اهمیت محاسبه وزن لوله ها به اختصار شامل موارد ذیل است:
- محاسبه ابتدایی وزن لوله مورد استفاده در عملیات
- پیشگیری از سوء استفاده فروشندگانی که منصف نیستند.
- محاسبه قیمت پایانی برای خرید تعداد و ابعاد لوله مورد نیاز
- برآورد بهتر هزینه های حمل و نقل با علم به وزن لوله های سفارشی
با عنایت به به موارد فوق و دانستن اهمیت فراوان محاسبه وزن لولهها، ما در ادامه این مبحث، به فرمولی ساده را برای محاسبه وزن لوله پرداختهایم که با مد نظر قرار دادن آن، میتوانیم وزن هر لوله فولادی را به آسانی محاسبه کنیم.
روش حساب کردن وزن لوله آهنی
برای اطلاع از وزن دقیق لوله و قیاسش با محصول خود، سه روش وجود دارد:
الف- استفاده از روشهای دستی در محاسبه وزن لوله
ب- استفاده از دیتای کاملا دقیق و استاندارد جدول وزن لوله
ج -بکارگیری اطلاعات جدول اشتال لوله
از بین روشهای مذکور، پیشنهاد میکنیم ابتدا از راه اول یعنی جدول وزن لوله استفاده کنید چون اطلاعات دقیق تر و بهتری را بازتاب میدهد. روش فرمول مقداری با خطا همراه بوده و ممکن است که نتیجه پایانی کمی اختلاف داشته باشد.
چگونه وزن لوله فولادی و یا استیل را حساب کنیم؟
برای محاسبه وزن لوله های فولادی در سایزهای گوناگون از فرمول زیر استفاده میکنیم:
وزن=ضخامت*(ضخامت-قطر خارجی)*3.14*طول شاخه*چگالی
در این فرمول میبایست ضخامت و قطر خارجی لوله بر حسب میلی متر، طول لوله بر حسب متر و چگالی فولاد را برابر با 7.85 قرار دهیم و در نهایت بر 1000 تقسیم کنیم تا در پایان وزن لوله مورد نظر را بر حسب کیلوگرم به دست آوریم.
به عبارت دیگر میتوان ابراز داشت که وزن هر لوله فلزی برابر است با ضرب چگالی آن فلز در حجم لوله
البته باید متذکر شویم که در گاهی اوقات، قطر خارجی لوله ها با واحد اینچ ذکر میشود و باید قبل از قرار دادن در فرمول مذکور، ابتدا تبدیل واحدی انجام دهیم و سپس در فرمول فوق قرار دهیم. البته جدول مخصوص اندازه لوله استیل نیز در محاسبات موثر است.
لوله فولادی جدول وزن دارد
چهار ردیف ستون در جدول وزن لوله فولادی وجود دارد که قطر لوله را بر مبنای اینچ و میلی متر نشان میدهد. در جدول وزن به وسیله قطر خارجی و ضخامت لوله، وزن هر متر آن معین شده است. این جدول مورد قبول استاندارد جهانی است و فولادسازان باید که لوله را بر این اساس تولید نمایند.
سخن پایانی
فرمول محاسبه وزن لوله استیل از روش ضخامت، طول و چگالی لوله بیان شد. استفاده از این فرمول برای تخمین هزینهها و انتخاب بهترین لوله برای عملیات مختلف مهم است. در این مطلب محاسبه وزن لوله استیل و فولادی و کاربردهای آنها نیز توضیح داده شد این لولهها به علت ویژگی های خاصش در صنایع گوناگون استفاده میشوند.
چنانچه قصد خرید انواع لوله استیل و فولادی را دارید میتوانید برای کسب مشاوره رایگان و همچنین دریافت مناسب ترین قیمت ها با کارشناسان ما در پترو صنعت دژکاوه ارتباط برقرار کنید و یا با شماره 90002321 تماس بگیرید.